Analisis Pengendalian Persediaan Pakan Ternak Ayam Broiler Pada Peternakan Ayam Milik Bapak Weli Tando Dengan Menggunakan Bantuan Alat Analisis POM-QM For Windows
DOI:
https://doi.org/10.29062/jihapenmas.v1i2.948Keywords:
: Manajemen Persediaan, Pakan Ternak Ayam Pedaging, Economic Order Quantity, Sfety Stock, Reorder PointAbstract
The research objective is to find out how the process of controlling animal feed inventory is implemented by Mr. Weli Tando and implement an inventory management system using the help of the pom-qm for windows analysis tool. This type of research is descriptive with quantitative analysis methods. The data in this study are primary data obtained through direct observation and interviews with Mr. Weli Tando, as well as secondary data collected, the data are in the form of animal feed ordering cost data, animal feed usage data, ordering cost data and storage cost data from Mr. Weli Tando. The results showed that by using the economic order quantity (EOQ) method, Mr. Weli Tando was advised to order 678 sacks of feed per order with a frequency of ordering in a year, with a Safety Stock of 7 sacks with a Reorder Point of 19 sacks so as to save Total Inventory Cost or total inventory cost of Rp 19,034,341.
Downloads
References
Agus Syifaudin Al Maghribi, M., Purnomo, H., Nusantara PGRI Kediri, U., Ahad Dahlan No, J. K., Kediri, K., Timur, J., & Artikel, I. (2020). Simposium Manajemen dan Bisnis II Program Studi Manajemen-Feb Unp Kediri Analisa Pengndalian Persediaan Bahan Baku Kaos Sablon Menggunakan Metode Eoq Pada Good Job Screen Printing KedirI (Vol. 2).
Ajrul Kamsin, M., Sumartono, B., & Tedja Bhirawa, D. W. (n.d.). Analisis pengendalian persediaan bahan baku film rontgen menggunakan metode eoq untuk meningkatkan efisiensi di pt. Ausndt indonesia.
Assauri, S. (2016). Manajemen Operasi Produksi. PT. Raja Grafindo Persada. Jakarta.
Heizer & Render. (2015). Manajemen Operasi; Manajemen Keberlangsungan dan Rantai Pasok. Selemba Empat. Jakarta.
Intan Maesti Gani, M. E. S. M. (2015). Analisis Peramalan Dan Pengendalian Persediaan Bahan Baku
Dengan Metode Eoq Pada Optimalisasi Kayu Diperusahaan Purezento. Vol 2
Kusuma Putra Charly Hongdiyanto, A. (n.d.). Analisis Penerapan Manajemen Persediaan pada
Perusahaan Goodwill.
Lolyta D. Simbolon. (2021). Pengendalian Persediaan. Forum Pemuda Aswaja. Paraya NTB.
Saragi, G. L., & Setyorini, R. (2014). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Daging Dan Ayam
Dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity (EOQ) Pada Restoran Steak
Ranjang Bandung. E-Proceeding of Management, 1(3), 542-553.
Taufiq, A., Slamet, A., Manajemen, J., Ekonomi, F., & Negeri Semarang, U. (2014). Management
Analysis Journal Pengendalian Persediaan Bahan Baku Dengan Metode Economic Order
Quantity (Eoq) Pada Salsa Bakery Jepara. In MAJ (Vol. 1, Issue 3).
Tinangon, C., Jan, A. H., Karuntu, M. M., Manajemen, J., Ekonomi, F., & Bisnis, D. (2023). Analisis manajemen persediaan pakan ternak untuk ayam petelur pada cv. Mulia jaya animal feed supply manage
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Nurul Hidayat, Jihan Amelia Putri, Putri Adinda , Rosiana
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.